Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Czy ktoś pamięta tą płytę?
A może ktoś jej nie zna ?
- Nie całuj mnie pierwsza
- Nie ma szatana
- Rodzynki, migdały
- W żółtych płomieniach liści
- Czarodzieje
- Dojeżdżam
- Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma
- Piosenka o Zielińskiej
- Agata sałata
- Wieczór na dworcu w Kansas City
- Pożegnanie poetki
- Śpiewam bo muszę
- Ni to ni sio
Towarzystwo znakomite:
Łucja Prus, Alibabki, Skaldowie
i inni znamienici goście.
Czy ktoś pamięta tą płytę?
A może ktoś jej nie zna ?
Romku, pamiętam nawet koncert (otwarcie po remoncie i nadanie im. Agnieszki Osieckiej studiu PR), z którego pochodzi płyta Pamiętam również radość jak zobaczyłem płytkę w sklepie i cholerne rozczarowanie, że nie został podpisana nazwą "Skaldowie"
Czytając wykaz nagrań zauważyłem, że usunięto jedną piosenkę z Alibabkami, a dodano kilka piosenek spoza koncertu w wykonaniu innych artystów
Co sprawiło, że zamiast "live" Skaldów otrzymaliśmy składankę z udziałem zespołu
Oczywiście kupiłem CD (o samym wydaniu lepiej nie wspominać!), ale też pomyślałem, że tak PR mogło postąpić tylko ze Skaldami, a może byłem zły, że Skaldowie pozwolili na taki zabieg!
P.S. Do dziś mam kasetę z całym koncertem nagranym z PR
Ta płyta to de facto jedyna, którą można by nazwać "albumem koncertowym" Skaldów, z czego chyba mało kto sobie zdaje sprawę. Między innymi z powodu zabiegów opisanych przez Maćka - płyta wygląda jakby była niczyja, tragiczna promocja dla zespołu.
Drugą płytą, którą jako ciekawostkę można podciągnąć pod miano albumu koncertowego Skaldów, jest kompilacyjna płyta "Przeżyjmy to jeszcze raz. 25-lecie Niebiesko-Czarnych", gdzie zawarty jest m.in. prawie cały set wykonany przez Skaldów podczas koncertu w Operze Leśnej w Sopocie.
Maćku, a jakie z utworów wykonywanych w Trójce nie weszły w skład owej płyty?
PS Chyba już się domyślam, że to "Okrutna ochota"
Ostatnio edytowany przez Wodzu (2019-03-21 15:11:05)
Mam też kasetę z całym koncertem, ale nie mam magnetofonu...
Na pewno nie ma na płycie piosenki "Ach mnie jednej", a szkoda...Drugim brakującym utworem jest "Króliczek", aczkolwiek tu mogę się mylić. Pomimo mankamentów opisanych przez Maćka płyta jest bardzo dobra. Niemal wszystkie piosenki są opatrzone krótkimi i bardzo udanymi komentarzami braci Zielińskich, co dodatkowo nadaje płycie uroku i niepowtarzalnego klimatu. Dla mnie najbardziej porywającym utworem na tej płycie jest "Śpiewam bo muszę".
Może kiedyś płyta będzie wznowiona już tylko jako "live" Skaldowie.
Dość długo polowałem na tę płytę i w końcu udało mi się ściągnąć aż RFN, też lekko byłem rozczarowany jej zawartością bo zamiast tzw bonusa można by zaprezentować kompletny koncert Skaldów, ale cóż jak to bywa w przypadku naszego zespołu nie pierwszy i nie ostatni raz takie właśnie rzeczy się zdarzają redaktorzy jak zwykle wiedzą lepiej. A zwrócił ktoś może uwagę na pominięcie Grzegorza Górkiewicza w składzie zespołu?
Strony: 1