Nie jesteś zalogowany na forum.
Mam nadzieję, że wszyscy już wiedzą o zlocie
Zapisy trwają jeszcze tylko kilka dni!
Wszelkie szczegóły: https://14zlot.wordpress.com/
Zapisało się już 40 osób, od 29 osób mamy zaliczki. Czekamy na kolejne zapisy!
CZEKAMY NA WAS!!!
Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia i wpłaty! W terminie zapisało się 50 osób, otrzymaliśmy zaliczki od 48 osób!
CO DALEJ?
Osoby, które wpłaciły zaliczki w terminie:
Wszystko jest okej, macie już pewne miejsce na zlocie! Na dniach zestawimy łączną kwotę wpłat z naszymi wstępnymi kosztorysami i wtedy podamy kwotę II raty wraz z terminem płatności. Jeżeli nie macie pewności, czy Wasza zaliczka do nas dotarła, śmiało pytajcie. Wszystkie zaksięgowane wpłaty można znaleźć tu: https://zrzutka.pl/c25xh3 po kliknięciu na hasło "Wpłacili".
Osoby, które zapisały się, ale jeszcze nie wpłaciły zaliczki:
Prosimy o szybki kontakt i potwierdzenie udziału w zlocie! Wtedy indywidualnie dogadamy się w kwestii wpłaty
Osoby, które nie zapisały się i nie wpłaciły, ale chciałyby jeszcze wziąć udział w zlocie:
Jest jeszcze kilka wolnych miejsc dla zlotowiczów w ośrodku. Czekamy więc na Wasze zgłoszenia do 15 lutego, ale musimy zastrzec, że będzie decydowała kolejność zgłoszeń. Kwestię wpłat w takiej sytuacji również dogadamy indywidualnie. Kiedy skończą się miejsca, poinformujemy o tym na stronie zlotu!
Ostatnio edytowany przez Walther (2019-02-02 12:57:36)
OGŁOSZENIE!
Jak doskonale wiecie, w programie zlotu jest wycieczka (z przewodnikiem) po "starej mej Łodzi" - pięknym i wciąż niedocenionym mieście o ciekawej historii.
Podczas wycieczki sprawdzimy m.in.: Czy Łódź naprawdę nie ma rzek i Rynku?
Gdzie fachu uczyła się Agnieszka Osiecka?
W którym miejscu na Piotrkowskiej znajdziemy Andrzeja Zielińskiego?
Mamy nadzieję, że miasto-siedzibę XIV Zlotu będzie chciało poznać bliżej jak najwięcej z Was! Jeżeli jednak ktoś z Was wolałby zrezygnować z udziału w wycieczce i zostać w tym czasie na terenie ośrodka, prosimy o jak najszybszy kontakt. Liczba chętnych na wycieczkę jest nam potrzebna do określenia kwoty II raty ?
PS: Prosimy także o informację o osobach, które są na diecie wegetariańskiej/wegańskiej/bezglutenowej, abyśmy przy zamawianiu jedzenia mogli uwzględnić odpowiednie posiłki ?
PS2: Wszystkie zaliczki do nas dotarły i zostały poprawnie zaksięgowane - dziękujemy!
Pozdrawiamy,
Organizatorzy
Ostatnio edytowany przez Walther (2019-02-21 23:22:05)
Drodzy Zlotowicze!
Przepraszamy, że tyle to trwało, ale wreszcie możemy ogłosić wznowienie zbiórki!
Na podstawie skrupulatnie przygotowywanego przez nas w ostatnim czasie kosztorysu ustaliliśmy wysokość drugiej raty - 200 zł.
Na wpłaty czekamy do 21 kwietnia (Wielkanoc). Przypomnijmy, że całkowity koszt obejmuje:
2 noclegi w CS-K UŁ
2 śniadania
2 biesiady przy grillu (z wyżywieniem)
wycieczkę po Łodzi z profesjonalnym przewodnikiem i z transportem autokarem.
Sposób płatności II raty nie zmienia się (przelew na konto lub płatność przez Zrzutka.pl).
Osoby, które zapisały się na 1 nocleg, prosimy o wpłatę 50 zł.
Przy okazji uchylmy rąbka tajemnicy: prowadzone są negocjacje z potencjalnymi gośćmi specjalnymi. Jest spora szansa, że odwiedzą nas ważne persony
Serdecznie pozdrawiamy,
Mikołaj i Agata
Zlot coraz bliżej Przypominamy, że na wpłaty czekamy do 21 kwietnia (Wielkanoc)!
Pamiętacie "stare" forum przed zbliżającym się zlotem fanklubu? Był kiedyś taki bardzo aktywny fan, o ile dobrze pamiętam - bodajże Klaudiusz (dla znajomych Klaudek) z Zamarsk (to na Śląsku Cieszyńskim). Jak tylko zbliżał się zlot, inicjował taką zabawę - pisał, ile dni pozostało do rozpoczęcia zlotu, np.: zostały 23 dni do zlotu! Następnego dnia, kto zdążył pierwszy, pisał kolejną, pomniejszoną o jeden, liczbę pozostałych dni, i tak aż do samego końca, tj. dnia wyjazdu na nasze spotkanie. Och, były czasy, byli ludzie...
Zazwyczaj nikt inny nie zdążył
19 dni do zlotu...
Do zlotu został równo tydzień, a jakoś na forum podejrzana cisza!? Żadnych komunikatów organizacyjnych, doprecyzowań programowych, kto kiedy i jak jedzie itp. Czy wszystko aktualne?? Ja póki co zapłaciłem w terminie i się wybieram. Nawet się przygotowuje do działań muzycznych: opracowałem cztery piosenki Jacka Zielińskiego wybrane z czterech ostatnich płyt (vocal+gitara klasyczna, ew. klawisze) i jeśli była by taka możliwość chciałbym nieśmiało spróbować zaprezentować w ramach wieczornych imprez muzycznych zlotu (mam nadzieje, że jak zwykle będzie jakieś nagłośnienie i możliwość podpięcia gitary elektro-klasycznej). Będę się jeszcze kontaktował na forum w najbliższym tygodniu.
Skaldomania trwa
Staszek Figiel z Krakowa.
KOCHANI SKALDOMANIACY!
XIV Zlot odbędzie się już za tydzień! Z tej okazji mamy dla Was garść informacji na temat zlotu:
PROGRAM ZLOTU
Oto ramowy program XIV Ogólnopolskiego Zlotu Fanów Zespołu “Skaldowie”:
2019-05-24 (piątek)
od 14:00 - zakwaterowanie w ośrodku
17:00 - do późnych godzin wieczornych - ognisko i grill przy muzyce (zapewniony catering)
2019-05-25 (sobota)
8:00 - śniadanie
10:00 - 11:00 - wizyta na cmentarzu na Dołach - odwiedzimy grób śp. Marka Bielackiego
11:00 - 16:00 - wycieczka po Łodzi (autokarem), a podczas niej:
zwiedzanie Muzeum Kinematografii w Pałacu Scheiblera (bilety 10 zł)
spacer ulicą Piotrkowską, Parkiem Staromiejskim i Starym Rynkiem
dawne imperium przemysłowe Izraela Poznańskiego - obecnie "Manufaktura"
przerwa na posiłek w Manufakturze
ok. 17:00 - powrót do ośrodka
18:00 - do późnych godzin wieczornych
ognisko i grill przy muzyce (zapewniony catering)
2019-05-26 (niedziela)
8:00 - śniadanie
9:30 - 11:00 - zamknięcie zlotu, wykwaterowanie
Prognozy są różne, większość z nich zakłada, że w weekend będziemy mieli przelotne opady deszczu - pamiętajcie o odpowiednim ubiorze! ? Gdyby nagle nawiedziły nas potężne ulewy, prawdopodobnie zrezygnujemy z grilla w plenerze na rzecz biesiady w sali. Mały deszczyk jednak nie będzie problemem - teren grillowy jest zadaszony.
Ważna informacja - w ofercie cateringowej biesiady przy ognisku nie ma alkoholu - polecamy zaopatrzyć się w odpowiednie zasoby wcześniej!
Wiele wskazuje na to, że przy ognisku będzie nam towarzyszyła skaldowska muzyka na żywo - tak samo, jak na większości zlotów. Mamy nadzieję, że śpiewać będą wszyscy! Jeżeli macie jakieś instrumenty i chcecie współtworzyć zlotowy zespół - śmiało! Do 22:00 będziemy mogli bawić się bez ograniczeń. Po tej godzinie możemy zostać na terenie plenerowym ile chcemy, pod warunkiem, że nie będziemy naruszać ciszy nocnej. Może zmienimy repertuar na bardziej liryczny? ?
OŚRODEK
Nasz ośrodek to Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Uniwersytetu Łódzkiego. Składa się z dwóch budynków (usytuowanych vis a vis, po dwóch stronach ulicy Rogowskiej, położonej w cichej, leśnej okolicy). Budynek przy Rogowskiej 26 zajmujemy w całości, w budynku przy Rogowskiej 35 będą też inni goście (podobno tylko w piątek). Doba hotelowa zaczyna się o 14, a kończy o 12. Na terenie jest parking.
Pokoje są jedno- i dwuosobowe, z łazienkami. Wszystkie osoby, które poprosiły nas o pokój jednoosobowy, będą zakwaterowane w takim właśnie pokoju.
Za budynkiem przy Rogowskiej 26 znajduje się duży i przepiękny teren plenerowy. To miejsce zdecydowanie nas zachwyciło! Mamy nadzieję, że i Wy będziecie mieć podobne odczucia. ?
Adres:
Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne UŁ
ul. Rogowska 26
91-529 Łódź
Dojazd samochodem:
Jadącym autostradą A1 polecamy zjazd w kierunku Łodzi na węźle Brzeziny, następnie dojazd kolejno ulicami: Brzezińską, Strykowską i Rogowską.
Jadącym autostradą A2 polecamy zjazd w kierunku Łodzi na węźle Stryków, następnie dojazd kolejno: drogą krajową nr 14 (po wjeździe do Łodzi - ulicą Strykowską) i ul. Rogowską.
Dojazd z dworca:
Z Dworca Łódź-Fabryczna dojazd do ośrodka jest możliwy autobusami 61 lub 51A (z przystanku Dworzec Łódź Fabryczna przy al. Rodziny Poznańskich). Przystanek docelowy to Wycieczkowa/Rogowska, z którego do ośrodka należy przejść jeszcze 850 m ulicą Rogowską.
Jeżeli planujecie wysiąść w Łodzi na innym dworcu, prosimy o informację, postaramy się dać Wam wskazówki dojazdu na Rogowską.
GOŚCIE SPECJALNI
Jeżeli nie stanie się nic niespodziewanego, na zlocie odwiedzą nas Jan Budziaszek i Grzegorz Górkiewicz, któremu wręczymy drobny prezent urodzinowy od Fanklubu ?
CZEKAMY NA WAS!
Nie możemy się już doczekać Zlotu! Do zobaczenia w piątek 24 maja. Skaldomania trwa!
Wiadomość dodana po 49 min 03 s:
Do zlotu został równo tydzień, a jakoś na forum podejrzana cisza!? Żadnych komunikatów organizacyjnych, doprecyzowań programowych, kto kiedy i jak jedzie itp. Czy wszystko aktualne?? Ja póki co zapłaciłem w terminie i się wybieram. Nawet się przygotowuje do działań muzycznych: opracowałem cztery piosenki Jacka Zielińskiego wybrane z czterech ostatnich płyt (vocal+gitara klasyczna, ew. klawisze) i jeśli była by taka możliwość chciałbym nieśmiało spróbować zaprezentować w ramach wieczornych imprez muzycznych zlotu (mam nadzieje, że jak zwykle będzie jakieś nagłośnienie i możliwość podpięcia gitary elektro-klasycznej). Będę się jeszcze kontaktował na forum w najbliższym tygodniu.
Skaldomania trwa
Staszek Figiel z Krakowa.
Staszku, akurat tak się złożyło, że napisałeś w dniu, na który przygotowaliśmy wyżej wstawiony komunikat, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości
Także z myślą o Tobie wspomnieliśmy o tym, żeby każdy zainteresowany zabrał ze sobą instrumenty i dołączył do zlotowego zespołu!
W razie czego: cały czas jesteśmy dostępni pod mailem skaldowski14zlot@int.pl i telefonem, a na bieżąco informacje nt. zlotu pojawiały i pojawiają się na Facebooku, zarówno w grupie Forum Skaldów, jak i na stronie wydarzenia
Widzę, że jednak "całe życie" przeniosło się już definitywnie na FB. Nikt nie napisał tutaj ani zdania o zakończonym zlocie w Łodzi, nie zamieścił ani jednego zdjęcia...
No to ja podziękuję tylko (jeszcze raz) "za całokształt" Agacie i Mikołajowi i "zamykam drzwi i gaszę światło".
Ale co z tymi, którzy w młodości nauczeni na lekturze Karola Maya, aby nie zastawiać za sobą śladów, nie mają konta na FB?
Ale co z tymi, którzy w młodości nauczeni na lekturze Karola Maya, aby nie zastawiać za sobą śladów, nie mają konta na FB?
W ich imieniu ja podziękuję, chociaż mam
Witam wszystkich na nowym forum Bym wrzucił parę zdjęć ze zlotu tylko powiedzcie jak to zrobić bo nie mam zielonego pojęcia
Wielu z Was dostało już trochę zdjęć za pośrednictwem FB. Tym którzy nie posiadają tam konta chętnie wyślę mailem, ale nie do wszystkich mam adresy.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za miłe towarzystwo i wspaniałą zabawę
Wiecie, że już minął tydzień od zlotu w Łodzi?! Dziękując Agacie i Mikołajowi za ogrom pracy, który włożyli w jego organizację cieszę się, że spotkaliśmy się, i że humory oraz pogoda nam dopisały
Bym wrzucił parę zdjęć ze zlotu tylko powiedzcie jak to zrobić bo nie mam zielonego pojęcia
Łukasz, nad ramką, w której wrzucasz post jest m.in. ikonka obrazka (Image) - naciskasz na niego i w poście pojawia się [img]...[/img] Wtedy między te dwa oznaczniki (zaznaczyłem trzema kropkami) wklejasz lub wpisujesz adres zdjęcia np. http://www.skaldowie.pl/1.jpg
Dampflok nie wie, jak wstawić zdjęcia, zdecydowana większość forumowiczów nie wie, kim jest Dampflok, Maciek nie wie, że Dampflok nie wie, jak umieścić zdjęcia gdzieś w sieci, żeby w ogóle móc jakiś link wpisać
Ostatnio edytowany przez Marcin_SuchaBesk (2019-06-01 19:39:54)
"die Dampflokomotive" albo w skrócie "die Dampflok" to w języku niemieckim "parowóz". I chyba już wszystko jasne Poza Skaldami parowozy to mój drugi fioł
Z tego o czym rozmawialiśmy ostatnio z Marcinem wynika że zdjęcia przed dodaniem na forum muszą być wcześniej umieszczone gdzieś w sieci. Niestety nie jestem na tyle biegły w tych sprawach aby sobie z tym poradzić
"die Dampflokomotive" albo w skrócie "die Dampflok" to w języku niemieckim "parowóz". I chyba już wszystko jasne
Poza Skaldami parowozy to mój drugi fioł
Z tego o czym rozmawialiśmy ostatnio z Marcinem wynika że zdjęcia przed dodaniem na forum muszą być wcześniej umieszczone gdzieś w sieci. Niestety nie jestem na tyle biegły w tych sprawach aby sobie z tym poradzić
Nie przejmuj się...
Ja tez nie umiałem, ale metodą prób i błędów nauczyłem się.
1. Wybierasz obrazek w sieci, który chcesz wkleić.
2. Wchodzisz strzałką na te obrazek i naciskasz prawy przycisk na myszce.
3. Otwiera się okienko z zapisami
4. Wchodzisz strzałką na napis"kopiuj adres obrazka " i naciskasz prawy przycisk na myszce- masz skopiowany adres obrazka
5. Wchodzisz na forum zespołu Skaldowie i naciskasz prawy przycisk na myszce
6. wchodzisz na napis "wklej" i wklejasz
Np
https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/ … e=5D912485
7. Jeśli chcesz żeby obrazek ukazał się na forum musisz na początku wklejonego adresu obrazka wpisać:
[img]......
a na końcu:[/img]
czyli
[img]......adres obrazka....[/img]
spróbujmy do wyżej podanego adresu wpisać [img]....[/img]
.. i mamy nocne tramwaje.
Może opis jest skomplikowany, ale w praktyce nie jest to takie trudne. Na pewno się uda.
Ostatnio edytowany przez rms24 (2019-06-02 21:11:47)
To zdjęcie jest mi dziwnie znajome i nawet wiem kto prowadził ten tramwaj
Postąpiłem wedle Twojej rady i jak widać istotnie działa Problem jest jednak w tym, że jak napisałeś - zdjęcie musi być w sieci. To które wkleiłem teraz było w sieci, jako że zamieściłem je na FB. Ale większość zdjęć mam po prostu na dyskach, a bezpośrednio z kompa chyba nie da się tutaj wkleić.
To zdjęcie jest mi dziwnie znajome i nawet wiem kto prowadził ten tramwaj
A ja się domyślam, ale zapewne jest to ten tramwaj w którym konduktor chrapałby przez sen, ale dziś prawdziwych konduktorów już nie ma; są tylko automaty, przynajmniej w tramwajach, aczkolwiek zdarza się, że motorniczy sprzedaje bilety.
Cieszę się, ze Ci się udało
O tramwajach coś niecoś niestety wiem Z tym zdjęciem się udało jako że ono już było w necie. Ale nadal mamy nierozwiązany problem p.t."jak dodać na forum zdjęcie bezpośrednio z dysku"
Ale nadal mamy nierozwiązany problem p.t."jak dodać na forum zdjęcie bezpośrednio z dysku"
Niestety nie mam takich umiejętności, ale wiem jak wklejać tekst z sieci lub filmik Jeśli chcesz mogę to opisać.